
معرفی و کاربرد رشته کاردانی فنی بازرسی جوش
بدون شک یکی از پرکاربردترین و اقتصادیترین روشهای اتصال دائم در سازههای مختلف روش جوشکاری میباشد اگرچه اخیرا این روش در مهندسی سطح نیز جایگاه خود را باز کرده است. فرایندهای سنتی و بعضاً پیشرفته جوشکاری دارای قدمت زیادی در کشور میباشد با این وجود نحوه عملکرد، اجرا، کنترل و نظارت آن مستلزم شناخت دقیق اصولی میباشد که به صورت آکادمیک در رشته بازرسی جوش مورد توجه قرار گرفته است به عبارت دیگر در این دوره تمرکز بر مفاهیم، نحوه اجرا و حد و حدود پذیرش جوش از طریق آزمونهای مخرب و غیر مخرب است. به طور کلی اهداف کاردانی فنی بازرسی جوش را در موارد زیر میتوان خلاصه کرد:
- آشنایی با اصول علم مواد و مبانی متالورژی جوش
- آشنایی با روشهای مختلف اتصال مواد
- شناخت کامل با علائم و نقشهخوانی جوشکاری
- درک کامل از آزمونهای مخرب از جمله خواص مکانیکی مواد و تحلیلهای ریزساختاری مواد
- وقوف کامل از آزمونهای غیر مخرب شامل بازرسی چشمی، بازرسی با مایعات نافذ، بازرسی با ذرات مغناطیسی، بازرسی با امواج فراصوتی، آزمون رادیوگرافی صنعتی و تفسیر فیلمهای جوش
- آشنایی با بازرسی رنگ و پوشش
به طور کلی وظایف یک کاردان فنی بازرسی جوش به طور خلاصه به صورت زیر تعریف می شود:
- بررسی و تفسیر نقشه های جوشکاری
- بررسی و شناسایی مواد مطابق با مشخصات پروژه
- بررسی فلز مبنا از نظر عیوب ظاهری و انحرافات مجاز
- بررسی نحوه انبار کردن مواد مصرفی
- بررسی تجهیزات مورد استفاده
- بررسی آماده سازی اتصال جوش
- بررسی جفت و جوری اتصال
- بررسی بکار بردن دستور العمل جوشکاری
- بررسی صلاحیت جوشکاران
- انتخاب و بررسی نمونه تولیدی
- ارزیابی نتایج آزمایش
- نگهداری وضبط سوابق
- تهیه گزارش
مشاغل فارغ التحصیلان:
با توجه به اینکه تاکنون در نظام آموزش عالی کشور، رشته ای مصوب، تحت این عنوان وجود نداشته، طبیعتاً فارغ التحصیلان این رشته، می توانند از بازار کار خوبی برخوردار باشند، ضمناً شرایط ادامه تحصیل این رشته در مقطع کارشناسی هم در این مرکز و هم در سایر مراکز سطح کشور فراهم بوده و فارغ التحصیلان می توانند از این امکان نیز بهره ببرند.
- کاردان فنی بازرس کد
- بازرس فنی خریدار، مشتری یا کارفرما
- بازرس فنی کارخانه، سازنده یا پیمانکار
- بازرس فنی آزمایشهای مخرب
- بازرس فنی آزمایشهای غیرمخرب
ضوابط و شرایط ورودی ها:
مطابق قوانین و مقررات دانشگاه جامع علمی و کاربردی، فارغ التحصیلان کلیه رشته ها میتوانند جهت مقطع کاردانی این رشته ثبت نام نمایند، طبیعتاً داوطلبینی که دارای تجربه کاری در این زمینه دارند و یا علاقمندی وافری به این رشته داشته باشند می توانند، در این رشته موفق باشند.
طول دوره و شکل نظام مهارتی:
حداقل طول دوره در این مجموعه دو سال است و برنامه های درسی آن برای چهار نیمسال برنامه ریزی شده است. طول هر نیمسال ۱۶ هفته آموزش کامل است. زمان هر واحد تئوری ۱۶ ساعت، آزمایشگاهی ۳۲ ساعت و کارگاهی ۴۸ ساعت می باشد.